Måste erkänna att jag tycker det ser lite fånigt ut när man håller på och belönar med tuber med olika innehåll. Under åren har det gått lite i mode i detta från tid till annan i olika träningsgäng men jag har aldrig prövat själv förrän nu.
Problemet jag hade var med Karlsson som nyss fyllt 4 år och under senaste året blivit allt mer sniken på sitt ”byte” och emellanåt väldigt ovillig att släppa det ifrån sig. Det uppstod från början mest med de roligaste sakerna som en tennisboll, men senare även med dummies. Bägaren rann över när det slutligen slog över på vilt och han nollades på ett B-prov pga lite ”dragkamp”.

Vi har ju samlat på oss en del verktyg under åren men det var blev inte riktigt bra vad jag än tog till för metod. Men utbytesmetoden kändes mest rätt trots att det gick lite sådär med vanligt hundgodis. Köpte till slut en tub skinkost och prövade. Det blev total succé!

Helt plötsligt satt avlämningarna perfekt. Linjerna tillbaka blev spikraka. Farten hem ökade. Helt sjukt bra fungerade det. En vecka tog det och då fick han först en klick ost direkt vid avlämning. Sen har jag skjutit på belöningen undan för undan och krävt avlämning, (skaka), vända runt till sida, sitta ned innan han får nåt. Nu visar jag bara tuben ibland och ger honom allt mer sällan ost, och går över till verbal belöning och smek. Förväntan på lite ost finns ännu kvar och det kommer nog krävas några veckor till med överraskningsbelöningar innan vi skapat ett hållbart nytt beteende.

Tycker fortfarande att det ser lite fånigt ut, men det skiter jag i! 🙂

Copper fyller 6 månader idag. Ingen stor milstolpe, men vi firar med ett porträtt och noterar 22 kg i loggen. Kanske blir en kungslabrador av detta…