En del tycker det är lite nördigt, men det är ganska dumt att inte veta hur träffbilden ser ut. Andelen skadeskjutna fåglar kan minskas rejält om alla skyttar tränar mer offseason OCH testar sina bössor med olika sorters ammunition.

Nyligen har det kommit ut miljövänligare alternativ till förladdningar. Filt har funnits länge och bryts med tiden ned. De nya vattenlösliga förladdningarna är mycket spännande och verkar fungera riktigt bra. Plastförladdningarna är ett gissel som borde fasas ut så fort det bara går.

Idag testade jag Normas 28 grams US 3 stål samt Clevers 32 grams US 5 stål med vattenlöslig förladdning.

Jag mäter upp 20 meter och ser till att det finns kulfång eller fri sikt några 100 meter bakom tavlan. Det tar en stund med förberedelser och att sen skjuta ett skott, notera choke och typ på tavlan. Montera ny tavla och göra om allt igen 4 ggr för samtliga chocketyper jag använder – cylinder, kvarts, halv och trekvarts.

När alla chocker provskjutits går jag in i garaget och lägger upp träffbilderna bredvid varandra. Därefter påbörjas en mycket subjektiv poängräkning med ranking av choke/ammo.

Slutresultatet hamnar i en Excelfil som jag skriver ut och har liggandes med licensen i vapenfodralet. Observera att mitt slutresultat inte är en rekommendation för dig som läsare. Jag har en Beretta SP 686 med 71 cm pipor och 20 mm victory choker. Du kan få helt andra resultat än mig beroende på din konfiguration.