Smått galen period just nu med hundträning och roligt umgänge. Både hundar och förare var ganska slut efter kennelträffen i helgen som var fantastiskt lyckad på alla sätt och vis. Förutom mingel, mat och fest i två dygn så tränade vi hund två heldagar i gassande sol. Både hundar, förare och instruktörer var på topphumör. Många skratt blev det, men samtidigt lärde vi oss en hel del nya saker och pantrarna tog några kliv framåt igen.

Efter det så vilade vi hundarna i två dagar innan det var dags för vattenträning med goa vänner. De hade även med sig vilt eftersom en av deras hundar ska starta B-prov nästa vecka. Jag tog chansen och lät Tracer debutera helt utan viltpresentation på sin fria sökpremiär för att se vad som skulle hända. Det gick alldeles lysande med hare, duva, kråka, kaja, trut och and. Men fasanen tog han inte in spontant.

Det tycker jag var en riktigt bra debut och ett gott betyg på hans naturliga viltspontanitet. Jag presenterade givetvis fasanen igen och gav ett apportkommando vilket gav en fasan i hand. Sen fick han söka rätt på den en gång till och levererade in den utan problem. Vi tränade sen vatten med dummies men lade upp ett litet presentationssök med sex vilt senare på kvällen som gick alldeles utmärkt.

Skönt med en hund som detta bara faller sig helt naturligt för. Med presentationssök menar jag att man lägger ut olika viltslag på ett ganska begränsat område för att kunna se exakt vad hunden gör när den får vittring och för att kunna bedöma upptag och inleverans. Det är ju mycket enklare att korrigera ett oönskat beteende tidigt i upplärningsstadiet. Allt vilt kom fort in i den ordning som Tracer fick vittring på dem, fast med ett undantag. En duva som inte hade tinat var som en istapp med fjädrar – den fick jag gå ut och presentera en extra gång innan den kom in i full fart.

Vi tränade sen lite avlämningar från vatten med varierande resultat när det gäller skakande. Men det problemet fasades ut ju längre dagen fortskred och det kommer att bli riktigt bra med mer vattenträning. Kul träningsmark var vi på med varierande avstånd till motsatt strandlinje samt diverse öar här och där. Sista två markeringarna satt som en smäck med en markering på ca 80m som gick spikrakt tur och retur över blankvatten och den andra ca 70m över en ö upp på ytterligare en ö bakom den första, vilket gav två vattenhinder på vägen till markeringen. Inga problem!

Nu blir det en vilodag för hundarna igen innan det är dags för vattenarbete på Lilla Träskaten på fredag och B-provsträning med vilt på lördag. Det här är lite för mycket mängdträning, men ibland händer allt tyvärr samma vecka och det är bara att köra. Nästa vecka har vi bara ett större träningstillfälle inbokat och det räcker bra. Egenträningen med noggrann inlärning av detaljer är den viktigaste för en unghund.