Stor seger idag med linjetagsträning i vatten. Keith Mathews har en skön liknelse när man tränar linjetag över vatten. -”hunden ska gå mot horisonten och söka upp en ny kontinent precis som Christofer Columbus när man skickar över vatten.” Rakt ut och vidare upp på land.

Första träningen med 100 m fritt vatten gick inget vidare. Det krävdes en massa markeringar. Extrakast för att locka hundarna vidare över när de fastnade halvvägs och den gången avslutade vi när vi äntligen lyckades få över hundarna hela sträckan utan tjat efter en kastad markering som plaskade i vattnet.

Idag gick vi tillbaka och gjorde exakt samma övning på samma plats men med fantastiska resultat. Först kastades ett par markeringar flera meter upp på land. Jag skickade Tracer på den utan att tjata en massa ut eller Jah! Jah!. Det gick dock inte helt rakt utan i en stor båge med vinden. När han levererat den så skickade jag honom på linjetag till samma område igen. Nu gick han spikrakt dit med ett UT-kommando, upp på land och sökte med stöd av en söksignal. Hittade apporten och kom någorlunda rakt tillbaka. En klockren Christofer Columbus-apport! 🙂

Det här kommer att repeteras ett par gånger under sommaren med målet att gå ned och skicka helt blint, fast med apporten ytterligare lite längre in på land. Det är ett viktigt delmål för oss för att anses vara klar för start i öppenklass B-prov.

Att träna markeringar i vatten kommer vi göra lite när tillfälle ges med störningar i grupp. Det är relativt lätt. Att korsa en sjö och fortsätta på land i en linje är det riktigt svåra. Om inte annat så kommer höstens jaktapporteringar innebära en överdos vattenplask.