Det har varit andjakt igen och Hans Majestät Konungen var på plats. Han tyckte Freddys nya jaktväst var snygg och praktisk. Freddy tackade med att hämta hem några fåglar som fått uppleva kunglig skjutskicklighet.

Freddy löste sina uppgifter under gårdagens jakt, och dagens eftersök på ett fantastiskt vis. Det blev många apporter (ca 50 igår och 30 idag) utan att han blev trött eller stressad. Faktum är att hans säkra näsa i kombination med låga tempo gör att effektiviteten och uthålligheten blir suverän under jakten.

Han kom återigen in med flera änder ur samma vass som andra hundar gått tomma i. Hans snabba simning gör även att han faktiskt kom ikapp många skadeskjutna fåglar och levererade in dem med stjärtfjädrarna långt ned i halsen. Han gör ett sista ryck i simtaget och suger tag i en fjäder innan hans stora mun tar halva fågeln på längden så att bara bröst och hals tittar fram – fascinerande…

Upp som en sol och ned som en pannkaka kan vi väl samanfatta B-provs ambitionerna just nu. Vi kan inte kombinera andjakten med B-prov. Freddy är just nu lite för kräsen och därmed selektiv med kallviltet på söket under prov. Det har säkert även sin grund i att det är vår första hund och vi har nog missat en och annan pusselbit under valp och unghundsträning.

Jag läste nyligen en text om individtyper och linjer inom avel. Freddy är sannolikt en typ ”P”, beskrivning:

”Individtyp – Passivhantering (P-typ)
Hunden som sitter stilla på prov och andjakter och väntar
på apportkommando. Hunden som sällan hittar på något på egen hand. Arbetet utförs lugnt och stilla, och han lyder
när man ”tittar” på honom. Ändå är hans jaktlust tillräckligt stor för att på kommando skickas på avslut.
Vill du ha en hund för jaktprov eller trampjakt kan det här vara den rätta typen för dig.”

Jag tror att vårt fokus kommer att ligga på A-prov i framtiden, men efter höstjakterna i år blir det en vilomånad och ”avprogrammering” av änder. Därefter gör vi en ny satsning på B-provsträning under vintern för start våren 2009. Går det så går det…

Mvh/Benke (gästskribent)