Dubbelmarkering uppför en backe i tät skog 50 och 60 m
Bra stadga och fokuserad markering. Tvekar när jag säger ”Freddy” och går först när jag peppar med ett tyst ”ya”. Springer rakt på markeringen men stannar och ”hänger” över kråkan utan att ta upp den. Lämnar den och tar ett varv 5 m runt och kommer sedan tillbaka och tar upp den. Inleverans och grepp är bra. Andra markeringen spikas efter en snabb angivning av riktning och ett tyst ”ut”. Vi bör nog värma upp strax före provstart med att hämta en kråka…

Dold dirigering ca 70 m i en naturlig ”gata” i granskogen
Spikar efter ett rakt linjetag med en kort närsöksignal. Effektivt och bra.

Sökområde ca 40 m djupt och 90 m brett. Blandad terräng med högt gräs, vatten och lite skog
Freddy går ut i slowmotion och ”hänger” länge över en hare som han till slut plockar upp. Efter ett par inleveranser höjs farten men ”hängandet” kvarstår. Två gånger går han runt lite håglöst med vilt i munnen. Jag blåser inkallning och han kommer då direkt. Domaren ber mig att inte blåsa för att se vad Freddy gör utan inkallning. Han piggnar dock till ordentligt i halvtid och tar för sig hela sökområdet med bättre upptag och fart. Bra grepp och avlämningar.

Dold dirigering över vatten ca 80 m
En lång vassudde möter upp halvvägs och en vass-ö står nästan mitt i linjen mot målområdet lite till höger. Jag pekar med flit en aning längre till vänster om målområdet för att försöka undvika att Freddy skall ”fastna” i vassen. Starten går ca 3 m från vass/strandkanten. Freddy som även vanligtvis går i ganska försiktigt i vatten, trippar till min färskräckelse ned i sirapsslowmotion och snurrar i vasskanten på land två varv innan han mycket tveksamt doppar tassarna. Sedan få han syn på en liten rot/sten långt till höger bara 10 m ut och simmar snabbt dit. Väl i vattnet så blir det dock fart på honom. Sen börjar en mycket omständlig dirigering för att komma rätt. Två gånger stoppar jag honom och dirigerar vänster och sedan ut. Han går förbi ön men fastnar sedan i vassudden och ”sågar” sig fram över till andra sidan. Jag håller dock bara ut armen som en sidodirigering och peppar med mjuka ”ut” och ”ya” varje gång han simmar ut från vasskanten mot andra sidan då jag inte vill ”blåsa sönder” honom. Väl framme så stannar han och tittar på mig varvid jag blåser en kort närsöksignal samtidigt som jag med armen ger utkommando. Han hittar vilt direkt och kommer tillbaka i en rak linje. Han tappade helt riktning när han ”brottades” med beslutet att gå i vattnet. Jag kände inte igen honom alls…

Dubbelmarkering i vatten från båt ca 70 m
Lite knepig uppgift då den vänstra markeringen landar bakom två öar av vass. Freddy markerar båda bra, men går i vattnet med stor tveksamhet igen. Han simmar dock som vanligt fort och effektivt och tar in den högra som låg nära strandkanten. Rak och bra inleverans. Sen händer det konstiga saker. Jag riktar upp honom rakt ut, över de två öarna av vass och skickar iväg honom igen. Han går istället rakt till höger in i vassen i strandkanten. Efter ett par meter springer han dock ut i vattenbrynet och trasslar sig igenom ett sumpigt område på högersidan av sjön upp mot kastbåten. Väl vid båten simmar han ut bakom öarna (jag tappar honom givetvis då) och börjar söka. Efter en stund ser jag plötsligt en svart siluett långt borta, ungefär 150 m rakt ut i ett sund. Jag blåser då stoppsignal och kallar honom inåt. Domaren som ställt sig på en plats där man har uppsikt över området bakom vass öarna kommer då fram till mig och meddelar att vinden plötsligt ökat och tryckt iväg viltet ungefär där Freddy befunnit sig när jag blåste stopp. Nu började en lite orolig väntan, men när Freddy rundade öarna och kom inom synhåll igen så hade han med sig viltet! Magnus W´s kvicka kommentar var: -”du trodde det var en desertör istället för apportör, hehe”.

Släpspår ca 150 m med hare
Freddy satte ned nosen djupt i backen när jag böjde mig ned och visade startpunkten. Han drog iväg med bra fart men verkade falla av lite sidledes i vindriktningen efter ca 50 m. Han försvann bakom träd och berg men dök sedan upp igen i en extra lov och sänkte nosen lite för att få tydligare vittring på spåret. Därefter dröjde det inte många sekunder till att han i full fart inlevererade en hare. Kanonjobb!

Kommentar: Freddy apporterade på en ganska stor andjakt dagen före provet. Det var givetvis ingen bra uppvärmning då han var trött redan innan provet började. Sen kan man spekulera i hur motiverad han var att ta kallvilt efter en heldag med varma apporter. Dagen resulterade ändå i 2:a pris och ett godkänt släpspår. Vi är efter omständigheterna väldigt nöjda med det.

Mvh/Benke (gästskribent)