Min vision – transparens och kommunikation, delaktighet och förankring.

Den tanken hamnade tyvärr lite i skymundan, när en tidvattenvåg av uppgifter som ny Retrieverjaktansvarig rullade över mig. Det är den tuffaste inkörningsperiod jag någonsin upplevt. Jag hinner inte lyfta blicken och har lite dåligt samvete.

Men – nu lägger vi rälsen. För en framtid som kommer bli bättre. Det finns nya personer i Retrieverjaktkommittén (RJK) som jobbar tillsammans med några gamla – kontinuitet och vitalisering. De ger mig styrka och en skön känsla när alla vill framåt.

Min företrädare bad att få slutföra IWT2023. Självklart fick han det. Och – WOW, vilken succé! IWT-staben förberedde sig över ett år. De slet dygnet runt i slutet och levererade Sveriges bästa internationella retrieverevent någonsin. Lovorden från alla håll och kanter strömmar fortfarande in. Tusen tack!

Vi har fler internationella retrieverevent i pipeline. Först ut är Brahetrolleborg Profine Nations Cup 18-20 augusti som vi skickar två lag till för att representera Sverige. Lagmedlemmarna har under året kvalificerat sig via uttagningstävlingar anordnade av avdelningarna på ett förtjänstfullt sätt. Det ska bli spännande att följa dem. Vi hoppas på fina placeringar och en inspirerande reseberättelse.

Senare kommer Nordiska Mästerskapet 8-9 oktober som även det hålls i Danmark. Trots en två års lång planering körde projektet i diket när det uppdagades att budgeten inte var formellt förankrad. Det blev en av de större bränderna för mig att släcka. Lyckligtvis ordnade det upp sig, och HS var snabba att ge ok till en fortsättning. ”We are back on track”. Mer information kring anmälan kommer senare.

Redan nu påbörjas förberedelserna kring Regelrevidering 2027/2031. Mina egna reflektioner, och viljan att ”göra rätt och förankra” faller automatiskt på plats i och med de kriterier som beslutats kring processen. Detta gör mig förhoppningsfull inför framtiden, trots att det sannolikt blir mycket arbete.

Nyligen hade vi första HS mötet. Även här kändes det som att teamet är en trevlig mix av individer som kommer tillföra SSRK många bra saker. Men en sak har under åren sipprat fram från tid till annan. Subtila gliringar att Retrieverjakt tar mycket plats.

Jag kom fram till att Retrieververksamheten renderat ca 10 500 dagar med individuella funktionärsinsatser. Det är nästan 80 % av SSRKs totala antal. Det här behöver sjunka in ett tag. Jag förstår bättre nu varför jag översköljs med uppgifter. I längden är det inte hållbart. Det ställer höga krav på min förmåga att formera en retrieverorganisation som kan fördela och balansera mängden ärenden.

SKK arbetar med och förankrar en vision inför 2030. Väldigt mycket bra saker. En fråga uppstår i sammanhanget – vilken är SSRKs målgrupp? SSRK är inte SKK-mini. Vi har ett uttalat uppdrag. Jag hoppas vi kan plocka alla bra saker från SKKs vision, och anpassa det till att förbättra och förstärka Sveriges största specialklubb för jakthundraser.

I svaren från medlemsenkäten var det en sak som fastnade lite extra hos mig. HUR ska vi vända känslan från nya retrieverägare; det är svårt att ”komma in i gemenskapen”? För några veckor sedan fick jag en idé – Wildcards! Det är en tanke som grundar sig i att inkludera och bredda vår verksamhet med nya och yngre medlemmar. Wildcards skulle kunna ges till olika events och mästerskap. Exempel: Debutanter, Ras, Ungdom. Det är fortfarande på idéstadiet. Fortsättning följer.

I mina tankar finns även två personer som bidrar mycket. Ann på Kansliet är ett fantastiskt stöd för en som är ”ny på jobbet”. Fd Biträdande Berth Nilsson är den som gett mig en livboj. Utan honom hade det inte gått. Berth hjälper oss med SSRK prov, Formella ansökningar utländska domare, statistik kring avrapportering efter prov och mycket mer. Du är guld värd.

Slutligen vill jag påminna alla om en gammal regel som håller i evighet för ett bättre samtalsklimat. Kritik ges privat. Beröm publikt. Var rädda om varandra.

Vid den elektroniska gåspennan

Benke